Dietetyka oparta na dowodach

Nowe

E. Poniewierka 

Rok wydania2016
Oprawamiękka
Ilość stron268
Format165 x 237 mm
ISBN978-83-7846-039-8

Poleć znajomemu

41,40 zł Cena detaliczna

Przedmowa

Inspiracją do powstania tej książki był z jednej strony wzrost liczby publikacji naukowych dowodzących skomplikowanego związku żywienia ze zdrowiem i z rozwojem chorób, a z drugiej – pojawianie się mnóstwa nieudokumentowanych naukowo doniesień na ten temat, opartych głównie na publikacjach reklamowo-marketingowych. Te ostatnie rozpowszechniane są na łamach kolorowej prasy i w Internecie, a także – co uważam za najgorsze – w gabinetach lekarzy i dietetyków. Kiedyś uważałam, że osoba zdrowa może eksperymentować ze swoim żywieniem, dziś wiem, że eksperymenty takie to również eksperymenty ze zdrowiem. A przecież wiele niekonwencjonalnych i nieudokumentowanych naukowo sposobów żywienia jest zalecanych także osobom chorym.

Książka ta – o nieco prowokacyjnym tytule – nie jest podręcznikiem dietetyki, nie traktuje też o diecie, lecz ma przedstawić problemy żywienia człowieka w aspekcie naukowym, dokumentując aktualną wiedzę leżącą u podstaw żywienia człowieka w zdrowiu i w chorobie. Do jej przestudiowania zachęcam osoby zawodowo interesujące się tą tematyką: lekarzy, dietetyków, pielęgniarki, przedstawicieli innych zawodów medycznych oraz studentów kierunków medycznych, a także osoby niezwiązane z medycyną – każdy znajdzie w niej coś dla siebie.

 

Elżbieta Poniewierka

 

Spis treści:

1. Prawidłowo żywione dziecko - zdrowy dorosły (Iwona Ignyś)

2. Niedożywienie (Iga Gromny, Elżebieta Poniewierka)

3. Doustna suplementacja pokarmowa (Anna Zmarzły)

4. Nutrigenetyka (Anna Sadakierska-Chudy)

5. Tkanka tłuszczowa - ważny narząd w organizmie człowieka (Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek)

6. Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (Radosław Kempiński)

7. Żywienie i choroby nowotworowe (Katarzyna Neubauer)

8. Nietolerancja i alergia pokarmowa - czy cos je łączy? (Zbigniew Bartuzi)

9. Celiakia - jakie stanowi zagrożenia? (Małgorzata Zwolińska-Wcisło)

10. Wpływ żywienia na mechanizmy odpowiedzi immunologicznej (Monika Biernat)

11. Aspekty ekonomiczne niedożywienia i leczenia żywieniowego (Paweł Petryszyn)

Podobne produkty