Wyprzedaż! Niedobór żelaza i niedokrwistość z niedoboru żelaza

Niedobór żelaza i niedokrwistość z niedoboru żelaza

Nowe

Renate Huch, Ronald Schaefer 
Wydanie I polskie, pod red. Michała Matysiaka

Rok wydania2008
Oprawamiękka
Ilość stron88
Format125x190 mm
ISBN978-83-60466-57-5

Poleć znajomemu

25,00 zł Cena dla klienta indywidualnego

Sugerowana cena detaliczna 31,00 zł

Żelazo jest ważnym elementem dla wszystkich żyjących organizmów,

jest konieczne do prawidłowego funkcjonowania wielu szlaków metabolicznych.

Ma kluczową role w transporcie O2 przez część wiążącą hemoglobiny i mioglobiny, jest również zaangażowane w transport elektronów w łańcuchu oddechowym i w wiele funkcji enzymatycznych, syntezę DNA oraz regulacje cyklu komórkowego.

Niedobór biologicznie dostępnego żelaza w pożywieniu jest jednym z najszerzej rozpowszechnionych aspektów niedożywienia. W krajach rozwijających się niedobór żelaza jest najczęściej spowodowany niedożywieniem i chorobami zakaźnymi, często towarzyszy mu niedobór innych mikroelementów. W rozwiniętych uprzemysłowionych krajach aspekty stylu życia takie jak: diety odchudzające, wegetarianizm, weganizm, intensywne ćwiczenia fizyczne mogą prowadzić do niedoboru żelaza przy równoczesnym niedoborze żelaza w diecie.

Powyżej pewnego poziomu niedoboru żelaza, powstają zaburzenia hematopoezy, co definiowane jest jako niedokrwistość. Niedokrwistość z niedoboru żelaza jest najważniejszym objawem klinicznym niedoboru żelaza.

Książka ta zawiera następujące aspekty niedokrwistości z niedoboru żelaza:

• Znaczenie i epidemiologia
• Fizjologia i patofizjologia
• Badania i diagnostyka różnicowa
• Przebieg kliniczny
• Profilaktyka
• Leczenie

Podobne produkty

książki
Kalendarz
promocje
czytający mężczyzna