Surowce kosmetyczne i ich składniki

Nowe

Część teoretyczna i ćwiczenia laboratoryjne

Agata Jabłońska - Trypuć, Romuald Czerpak

Rok wydania2008
Oprawamiękka
Ilość stron204
Format150x237 mm
ISBN978-83-60466-64-3

Poleć znajomemu

34,00 zł Cena dla klienta indywidualnego

Sugerowana cena detaliczna 39,00 zł

Książka przeznaczona jest głównie dla studentów kosmetologii, a także dla osób prowadzących gabinety kosmetyczne, pracujących w salonach fryzjerskich czy zajmujących się odnową biologiczną. Mogą z niej również korzystać fitoterapeuci i lekarze dermatolodzy.

SPIS TREŚCI:

Przedmowa

Część teoretyczna:

1. Metody przygotowania, konserwacji, przechowywania i nazewnictwo surowców roślinnych

2. Sposoby przetwarzania surowców roślinnych oraz metody oceny jakości surowców roślinnych i zwierzęcych

3. Surowce roślinne i zwierzęce bogate w cukry, śluzy, gumy, glikozydy, sapominy, azuleny, olejki eteryczne, balsamy i żywice

4. Surowce roślinne bogate w kwasy alifatyczne, hydroksykwasy, fenolokwasy, chinony, garbniki, kumaryny, flawonoidy, chlorofile, karotenoidy i cytochromy

5. Surowce roślinne i zwierzęce bogate w aminy, aminokwasy, peptydy, białka, kwasy tłuszczowe, tłuszcze, woski, steroidy, hormony i witaminy

6. Bakterie, glony, grzyby i porosty o znaczeniu kosmetycznym, higienicznym i leczniczym

7. Surowce geologiczne, syntetyczne i tworzywa sztuczne o znaczeniu kosmetyczno-higienicznym

Ćwiczenia laboratoryjne:

1. Metody oceny jakości surowców roślinnych i zwierzęcych: makro- i mikroskopowe, organoleptyczne, fizykochemiczne i biologiczno-farmakologiczne

2. Identyfikacja cukrów, śluzów i gum w surowcach roślinnych

3. Charakterystyka wybranych surowców roślinnych bogatych w azuleny, olejki eteryczne, balsamy, żywice i sapominy (ilościowe oznaczanie olejków lotnych metodą Derynga)

4. Identyfikacja antocyjanów, flawonów, hydroksykwasów, fenolokwasów, garbników, kumaryn, chlorofili i karotenoidów w surowcach roślinnych

5. Wykrywanie i charakterystyka aminikwasów, peptydów i białek w surowcach roślinnych i zwierzęcych

6. Wykrywanie i badanie właściwości kwasów tłuszczowych, tłuszczów i wosków w surowcach roślinnych i zwierzęcych

7. Sposoby przetwarzania surowców roślinnych

Bibliografia

Skorowidz

Podobne produkty